English (United Kingdom)
You are here: Home
Ponedjeljak, 19 Velj 2018

Muzeji i galerije

Hamam muzej

E-mail Ispis


“Hamam muzej“ u Mostaru je autentični spomenik kulture, koji posjetioca vraća u daleku historiju i priča najljepše priče o nekadašnjem načinu života.

Hamam u kom se nalazi muzej je izgrađen krajem XVI i početkom XVII vijeka i danas je jedini očuvani hamam u Mostaru. Građen je u klasičnom otomanskom stilu, skromne vanjštine zbog ekonomičnosti, a pored gradskog trga, džamije ili javne kuhinje zbog praktičnosti.

Hamam je posjećivan od strane žena kao i muškaraca bez obzira na vjersku pripadnost… Tokom boravka u “Muzeju hamam” posjetilac doživljava istinitu historijsku sliku uz priču o običajima – iako je tačnije reći obredima – vezanim za čistoću, masažu, njegu i opuštanje tijela a ujedno i uma.

Radno vrijeme: 10-18h od utorak-nedjelja

Adresa: Ul.Rade Bitange bb, 88000 Mostar
Tel: +387 36 580 200
Fax:
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Web:

www.facebook.com/thehamammuseum

FB profil:

www.facebook.com/thehamammuseumMuzej Hercegovine

E-mail Ispis

Ko se želi upoznati sa historijom Mostara i Hercegovine ne može a da ne posjeti ovaj mali, graciozni muzej kojeg ugošćuje kuća u kojoj je živio Džemal Bijedić, bivši jugoslovenski premijer, koji je poginuo u avionskoj nesreći 1977. godine. Zgrada, sagrađena u austrougarskom periodu, predstavlja uspješnu kombinaciju stila austrijskih rezidencijalnih struktura i orijentalnih arhitektonskih elemenata. Muzej čuva bogatu arheološku i etnografsku zbirku i vrijedna dokumenta koja daju informacije o različitim periodima života grada i cijele Hercegovine. Osim toga, u unutrašnjosti se nalaze dijelovi namještaja i predmeta za svakodnevnu upotrebu iz prošlosti, koji su se koristili i u gradu i na selu.

 

web: http://www.muzejhercegovine.com

Muzej Starog mosta

E-mail Ispis
Muzej, otvoren u 2006. godini na dan druge godišnjice obnove mosta, smješten je u kompleksu kule Tare i sastoji se iz tri odvojene sekcije. Prva, pretstavljena samom kulom, izlaže primjerke od arheološkog značaja otkrivene 2002. godine, tokom rekonstrukcije mosta, uz informativne panele sa objašnjenjima o osnovnim historijskim događajima sa kojima je most povezan. Kada se pređe pet spratova ove sekcije, izađe se na prelijepi vidikovac na najvišoj tački kule, sa kojeg se grad može posmatrati iz svih 360 stepeni. Druga sekcija čuva arheološke nalaze koji su se nalazili ispod kule, ostatke dva drvena mosta koja su prethodila kamenom i osnovu Starog mosta.

Na kraju, treća sekcija zvana “Labirint”, ustvari je galerija fotografija posvećenih Starom mostu, oštećenim kulama i njihovoj obnovi. Multimedijalni paneli uz audio-vizualnu podršku, objašnjavaju proces obnove mosta.

Interpretacijski centar

E-mail Ispis

Muzej Hercegovine Mostar - odjel „MUM Interpretacijski centar “

Riječ je o projektu muzejskog tipa, koji na savremen način zvučnim, vizuelnim i narativnim cjelinama oslikava prirodne ljepote Hercegovine i najznačajnije historijske događaje. Interpretacijski centar ima vrlo vrijednu etnološku zbirku sa 70 eksponata, koji, po svojoj koncepciji, otvaraju priču iz duhovnog i vjerskog života na ovim prostorima. Obiluje bogatim izborom fotografija, koje se odnose na gradove i regiju Hercegovine.

http://www.muzejhercegovine.com

Galerija Aluminij

E-mail Ispis

Mostarska tvrtka svjetskoga glasa Aluminij d.d. Mostar u svojoj Galeriji Aluminij organizira izložbe slikarskih i kiparskih radova vrsnih svjetskih umjetnika, ali predstavljaju i početnike ovoga podneblja. Nerijetko organiziraju interaktivne književne i glazbene večeri, kao i tematske dokumentarne izložbe starih fotografija.

Radno vrijeme: 7-20h radnim danima, subotom od 9-14h. Ulazak je besplatan.

Adresa: Kralja Tvrtka 11, Mostar
Odgovorna osoba: Darko Juka, rukovoditelj
Tel: + 387 (0)36 310 222
Fax: +387 (0)36 375 385
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Web: www.aluminij.ba/galerija-aluminij
FB profil: www.facebook.com/galerija.aluminij

Stranica 1 od 2

  • «
  •  Početak 
  •  « 
  •  1 
  •  2 
  •  » 
  •  Kraj 
  • »