Brašno se prosije, doda jaje bjelanjca, pavlaka, malo vode i umijesi mekano tijesto koje se podjeli na 15-2o komada, razvalja okalagijom ili razvuče u tanke jufke…. U međuvremenu samelju se orasi i otopi maslo ili maslac. Jufke se slažu u zamašćenu tepsiju, poprskaju maslom ili maslacem i svaka druga jufka pospe mljevenim orasima. Tako se postupa dok se ne potroše sve jufke i orasi.
Tradicionalna jela
Baklava
Japrak
Listove raštike treba očistiti i potopiti u vrelu posoljenu vodu, zatim ih izvaditi i staviti u hladnu vodu, pa ocijediti i staviti na stranu. Nakon toga na drugoj strani u posudu staviti mljeveno meso, kojem treba dodati rižu, sitno narezan luk, sol, vegetu, papar i ulje, pa to sve zajedno dobro izmiješajti. Nakon što se dobro smjesa izmiješa, treba smjesu stavljati u listove raštike i raditi od njih sarmice, koje se slažu u posudu, zatim se to podlije i zalije vodom i stavi kuhati na laganoj vatri oko sat vremena. Za vrijeme kuhanja posudu treba povremeno protresti i po potrebi dodati vode.
Pura ili Palenta
U šerpu stavite 1 l vode, ulje i sol.Kad voda prokuha umiješati kukuruzno brašno drvenom kašikom. Po želji možete staviti manje vode, ako želite da pura bude gušća.Kuhati tako uz stalno miješanje oko 15 min.Kad je pura gotova u vruću umiješati sir, pa je izvaditi u neku plitku posudu.Maslac staviti na tavu da se fino istopi i potamni, pa zatim sa njim posuti po serviranoj puri. Možete servirati kao glavno jelo sa kiselim mlijekom, toplo predjelo ili kao prilog uz ribu.
Izljevača (uzljevača, Prijesnac)
Sastojci za Izljevaču su: voda, brašno, krumpir i sol.U posudu se ulije voda u koju se doda brašno po potrebi, a tako i soli, pa se to dobro izmiješa do ujedinjenja. Treba paziti da smjesa nije gusta. U takvu smjesu doda se očišćeni i isjeckani na manje kockice krumpir (do dva krumpira) ili sir, pa se nastavi miješati, također do ujedinjenja. Takva smjesa se razlije na podmazanu tepsiju i stavlja se peći na ognjište pod sačom ili u dobro zagrijanu pećnicu. Vrijeme pečenja nije ograničeno, već se peče onoliko koliko je potrebno za ispeći pogaču ili kruh.
Uštipci
Pomiješajte u jednoj posudi brašno i prašak za pecivo. U drugu posudu stavite sve ostale sastojke i miksajte električnim mikserom. Dok miksate postepeno dodavajte brašno i prašak za pecivo. Kad se sve to lijepo sjedini možete početi sa pečenjem. Na teflonsku tavu stavite malo ulja, žlicom grabite i stavljate na vruće ulje “otočiće” smjese koji će za tren oka postati zlatno žuti uštipci.
Više članaka...
Stranica 1 od 2
Turističke informacije
Posljednje vijesti
- Mostar Run Weekendom otvorena turistička sezona u gradu na Neretvi
- Mostar među najljepšim gradovima Europe koji su neopravdano zapostavljeni na turističkim mapama
- Grad Mostar službeno preuzeo titulu Evropskog grada vina Dionisio
- Mostar na listi najboljih gradova za posjetiti u 2024
- Pametne klupe postavljene na četiri lokacije u Mostaru
Planovi - Projekti
- Urbane destinacije na rijekama Jadranskog sliva
- Projekat RiTour – Valorizacija kulturne i prirodne baštine kroz prekograničnu saradnju urbanih turističkih destinacija na kraškim rijekama jadranskog bazena
- Kroz povijest prema ušću rijeka - Regionalni Itinerer
- Strateški plan razvoja turizma Grada Mostara 2020-2026
- "Turistički vodič - Tko je to" - Publikacija