English (United Kingdom)
You are here: Home
Četvrtak, 25 Tra 2024

Tradicionalna jela

Baklava

E-mail Ispis
Brašno se prosije, doda jaje bjelanjca, pavlaka, malo vode i umijesi mekano tijesto koje se podjeli na 15-2o komada, razvalja okalagijom ili razvuče u tanke jufke…. U međuvremenu samelju se orasi i otopi maslo ili maslac. Jufke se slažu u zamašćenu tepsiju, poprskaju maslom ili maslacem i svaka druga jufka pospe mljevenim orasima. Tako se postupa dok se ne potroše sve jufke i orasi.

Japrak

E-mail Ispis
Listove raštike treba očistiti i potopiti u vrelu posoljenu vodu, zatim ih izvaditi i staviti u hladnu vodu, pa ocijediti i staviti na stranu. Nakon toga na drugoj strani u posudu staviti mljeveno meso, kojem treba dodati rižu, sitno narezan luk, sol, vegetu, papar i ulje, pa to sve zajedno dobro izmiješajti. Nakon što se dobro smjesa izmiješa, treba smjesu stavljati u listove raštike i raditi od njih sarmice, koje se slažu u posudu, zatim se to podlije i zalije vodom i stavi kuhati na laganoj vatri oko sat vremena. Za vrijeme kuhanja posudu treba povremeno protresti i po potrebi dodati vode.

Pura ili Palenta

E-mail Ispis
U šerpu stavite 1 l vode, ulje i sol.Kad voda prokuha umiješati kukuruzno brašno drvenom kašikom. Po želji možete staviti manje vode, ako želite da pura bude gušća.Kuhati tako uz stalno miješanje oko 15 min.Kad je pura gotova u vruću umiješati sir, pa je izvaditi u neku plitku posudu.Maslac staviti na tavu da se fino istopi i potamni, pa zatim sa njim posuti po serviranoj puri. Možete servirati kao glavno jelo sa kiselim mlijekom, toplo predjelo ili kao prilog uz ribu.

Izljevača (uzljevača, Prijesnac)

E-mail Ispis
Sastojci za Izljevaču su: voda, brašno, krumpir i sol.U posudu se ulije voda u koju se doda brašno po potrebi, a tako i soli, pa se to dobro izmiješa do ujedinjenja. Treba paziti da smjesa nije gusta. U takvu smjesu doda se očišćeni i isjeckani na manje kockice krumpir (do dva krumpira) ili sir, pa se nastavi miješati, također do ujedinjenja. Takva smjesa se razlije na podmazanu tepsiju i stavlja se peći na ognjište pod sačom ili u dobro zagrijanu pećnicu. Vrijeme pečenja nije ograničeno, već se peče onoliko koliko je potrebno za ispeći pogaču ili kruh.

Uštipci

E-mail Ispis
Pomiješajte u jednoj posudi brašno i prašak za pecivo. U drugu posudu stavite sve ostale sastojke i miksajte električnim mikserom. Dok miksate postepeno dodavajte brašno i prašak za pecivo. Kad se sve to lijepo sjedini možete početi sa pečenjem. Na teflonsku tavu stavite malo ulja, žlicom grabite i stavljate na vruće ulje “otočiće” smjese koji će za tren oka postati zlatno žuti uštipci.

Stranica 1 od 2

  • «
  •  Početak 
  •  « 
  •  1 
  •  2 
  •  » 
  •  Kraj 
  • »

Turističke informacije

Baner