English (United Kingdom)
You are here: Home » Lifestyle » Gastro ponuda » Tradicionalna jela » Punjeni listovi vinove loze
Četvrtak, 28 Ožu 2024
Punjeni listovi vinove loze Ispis E-mail

Punjeni listovi vinove loze (Jalan sarma ili Sarma u lozi)

Evo jednog recepta tipične hercegovačke domaće kuhinje.

Sastojci: narezane tri svježe glavice luka, 1 šolja riže, narezana 1/3 stručka kopra, 2 kašike mente, 1,5 šolja ulja, tuce listova vinove loze (biološki uzgojene, po mogućnosti), isjeckana 1/3 stručka peršina, dva prstohvata soli i 1 limun.

Priprema: oprati listove vinove loze, prokuhati ih u slanoj vodi i dobro iscijediti. Ostale sastojke usuti u posudu, dodati pola potrebne količine ulja i dobro izmiješati. Jednu kašiku tako dobijene mase staviti u sredinu svakog od listova vinove loze i tim istim listom pažljivo je obmotati ta-ko da se u toku kuhanja sarmi-ca ne razvije. Posložiti tako napravljene sarmice u široku posudu i dodati ostatak ulja. Uliti vode dok se sve ne pokrije, pokriti sarme tanjirom da se u toku kuhanja ne pomjeraju i poklopiti lonac. Ostaviti da se kuha dok najveći dio vode ne bude apsorbiran. Služiti mlako ili hladno uz dodatak limunovog soka i malo soli.Ovaj osvježavajući obrok jedan je od ljetnih najpoželjnijih obroka i može se servirati i kao predjelo.

 

 

Traži

Tradicionalna jela

Baklava

Baklava

Brašno se prosije, doda jaje bjelanjca, pavlaka, malo vode i umijesi mekano tijesto koje se podjeli na ...

Japrak

Japrak

Listove raštike treba očistiti i potopiti u vrelu posoljenu vodu, zatim ih izvaditi i staviti u hladnu ...

Pura ili Palenta

Pura ili Palenta

U šerpu stavite 1 l vode, ulje i sol.Kad voda prokuha umiješati kukuruzno brašno drvenom kašikom. Po že...

Izljevača (uzljevača, Prijesna…

Izljevača (uzljevača, Prijesnac)

Sastojci za Izljevaču su: voda, brašno, krumpir i sol.U posudu se ulije voda u koju se doda brašno po p...

Uštipci

Uštipci

Pomiješajte u jednoj posudi brašno i prašak za pecivo. U drugu posudu stavite sve ostale sastojke i mik...

Janjetina ispod sača (peke)

Janjetina ispod sača (peke)

Meso operemo i natrljamo solju, paprom, stavimo u posudu, prelijemo maslinovim uljem i vinom, a sa stra...

Punjeni listovi vinove loze

Punjeni listovi vinove loze

Punjeni listovi vinove loze (Jalan sarma ili Sarma u lozi) Evo jednog recepta tipične hercegovačke dom...

Turističke informacije

Baner