English (United Kingdom)
You are here: Home » Lifestyle » Gastro ponuda » Gastro » Vina, rakije i likeri
Petak, 22 Ruj 2017
Vina, rakije i likeri Ispis E-mail


Hercegovina
se može pohvaliti dugom tradicijom uzgoja vinove loze koji potiče još iz ilirskog doba. Vruća i suha klima pogoduje uzgoju vinove loze, ljekovitog bilja i razvoju renomiranog pčelarstva. Svi ovi elementi doprinijeli su stvaranju istinske kulture pravljenja vina i drugih alkoholnih pića, čiji se razvoj odlučno i s ponosom nastavlja. Zone Dubrava i Brotnja srce su lokalne proizvodnje vina i rijetkost je da neko od lokalnog stanovništva ne posjeduje vinograd i da ne proizvodi vino za svoje potrebe, ali i za prodaju. Najpoznatije sorte su žilavka (bijelo grožđe) i blatina (crno grožđe), po kojima su nazvana i vina koja se prave od ovog grožđa, bijelo - nezamijenjivog mirisa i crno – jako i bogato. Kameno vino, posebno bijelo vino, još je jedan “nektar od grožđa”, među najpoznatijim u ovom kraju. Posljednjih godina, pojedini uzgajivači uspješno su proizveli sortu Chardonnay u svojim vinogradima. Osim vina, u Hercegovini se proizvode i odlične rakije, poznate pod nazivom lozovača ili loza, jačine između 30 i 55 stupnjeva. Posebno su cijenjene dvije vrste rakije, travarica, koja se dobije miješanjem sa ljekovitim biljem i medovača, odnosno rakija od meda. Nedavno realizovana Vinska cesta Hercegovine, projekat Turističke zajednice HNK/Ž, potpomognut sredstvima Evropske komisije u BiH je ujedinio proizvođače, ugostitelje i lokalne tour operatore i predstavlja izvanrednu priliku svima onima koji žele upoznati enogastronomsko, prirodno i historijsko nasljeđe ovog kraja. Otvoreni podrumi, degustacije tipičnih proizvoda i posjeta mjestima od historijske važnosti samo su neke od mogućnosti koje nudi ovaj “slastan” put kroz okuse Hercegovine.

Herzegovina Wine Route: tel. +387 (0)36 397 350; tel./fax: +387 (0)36 642 178; Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ; Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ; www.wineroute.ba

 

Traži

Gastro

Okusi tradicije

Okusi tradicije

Bosanskohercegovačku tradicionalnu kuhinju karakteriziraju balkanski specijaliteti, koji ujedinjuju oku...

Vina, rakije i likeri

Vina, rakije i likeri

Hercegovina se može pohvaliti dugom tradicijom uzgoja vinove loze koji potiče još iz ilirskog doba. Vru...

Specijaliteti od mesa

Specijaliteti od mesa

Važno je napomenuti da se u ovom regionu, najveći broj domaćih životinja (perad, krave, ovce, itd) hran...

Izložba Tipičnih Sireva

Izložba Tipičnih Sireva

Centar za kulturu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru, svake godine ugosti Izložbu tipičnih sireva, koju or...

Enogastronomija

Enogastronomija

Teritorij Hercegovine, najjužnijeg dijela Bosne i Hercegovine, posjeduje historijske, prirodne i klimat...

Tradicionalna jela

Baklava

Baklava

Brašno se prosije, doda jaje bjelanjca, pavlaka, malo vode i umijesi mekano tijesto koje se podjeli na ...

Japrak

Japrak

Listove raštike treba očistiti i potopiti u vrelu posoljenu vodu, zatim ih izvaditi i staviti u hladnu ...

Pura ili Palenta

Pura ili Palenta

U šerpu stavite 1 l vode, ulje i sol.Kad voda prokuha umiješati kukuruzno brašno drvenom kašikom. Po že...

Izljevača (uzljevača, Prijesna…

Izljevača (uzljevača, Prijesnac)

Sastojci za Izljevaču su: voda, brašno, krumpir i sol.U posudu se ulije voda u koju se doda brašno po p...

Uštipci

Uštipci

Pomiješajte u jednoj posudi brašno i prašak za pecivo. U drugu posudu stavite sve ostale sastojke i mik...

Janjetina ispod sača (peke)

Janjetina ispod sača (peke)

Meso operemo i natrljamo solju, paprom, stavimo u posudu, prelijemo maslinovim uljem i vinom, a sa stra...

Punjeni listovi vinove loze

Punjeni listovi vinove loze

Punjeni listovi vinove loze (Jalan sarma ili Sarma u lozi) Evo jednog recepta tipične hercegovačke dom...