English (United Kingdom)
You are here: Home » Lifestyle » Gastro ponuda » Gastro
Srijeda, 13 Pro 2017

Gastro

Specijaliteti od mesa

E-mail Ispis

Važno je napomenuti da se u ovom regionu, najveći broj domaćih životinja (perad, krave, ovce, itd) hrani na otvorenom, na slobodi i bez hemijskih dodataka prehrani. To objašnjava visok kvalitet mesa koje se u tradicionalnoj kuhinji priprema na mnogo načina.

Ćevapi ili ćevapčići:
male rolne od janjećeg i junećeg mesa uz kojih se najčešće služi svjež crveni luk i somun.
Teletina: najčešće se služi kao kotlet. Jagnjetina: jagnjeće meso sa ražnja.
Begova čorba: najraširenija čorba od povrća i telećeg mesa.
Musaka: patlidžani izrezani na ploške i pečeni u rerni sa mljevenim junećim mesom.
Filovane paprike: paprike punjene mljevenim mesom i začinima.
Bosanski lonac: vrsta gulaša sa kuhanim mesom obično na otvorenom plamenu.
Pršut: suho goveđe ili svinjsko meso.
Sudžuk: kobasičice od mesa.
Suho meso: najčešće govedina, bravetina ili svinjetina.
Sogan dolma: crveni luk punjen mljevenim mesom.
Bamija: vrsta čorbe sa telećim mesom i bamijom.
Sarma: listovi kiselog bijelog kupusa u koje se umota mljeveno meso, riža i začini (postoji mnogo varijanti).
Ispod sača: meso se peče u posebnoj metalnoj posudi koja je pokrivena žeravicom.

 

Stranica 3 od 5

Traži

Gastro

Okusi tradicije

Okusi tradicije

Bosanskohercegovačku tradicionalnu kuhinju karakteriziraju balkanski specijaliteti, koji ujedinjuju oku...

Vina, rakije i likeri

Vina, rakije i likeri

Hercegovina se može pohvaliti dugom tradicijom uzgoja vinove loze koji potiče još iz ilirskog doba. Vru...

Specijaliteti od mesa

Specijaliteti od mesa

Važno je napomenuti da se u ovom regionu, najveći broj domaćih životinja (perad, krave, ovce, itd) hran...

Izložba Tipičnih Sireva

Izložba Tipičnih Sireva

Centar za kulturu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru, svake godine ugosti Izložbu tipičnih sireva, koju or...

Enogastronomija

Enogastronomija

Teritorij Hercegovine, najjužnijeg dijela Bosne i Hercegovine, posjeduje historijske, prirodne i klimat...

Tradicionalna jela

Baklava

Baklava

Brašno se prosije, doda jaje bjelanjca, pavlaka, malo vode i umijesi mekano tijesto koje se podjeli na ...

Japrak

Japrak

Listove raštike treba očistiti i potopiti u vrelu posoljenu vodu, zatim ih izvaditi i staviti u hladnu ...

Pura ili Palenta

Pura ili Palenta

U šerpu stavite 1 l vode, ulje i sol.Kad voda prokuha umiješati kukuruzno brašno drvenom kašikom. Po že...

Izljevača (uzljevača, Prijesna…

Izljevača (uzljevača, Prijesnac)

Sastojci za Izljevaču su: voda, brašno, krumpir i sol.U posudu se ulije voda u koju se doda brašno po p...

Uštipci

Uštipci

Pomiješajte u jednoj posudi brašno i prašak za pecivo. U drugu posudu stavite sve ostale sastojke i mik...

Janjetina ispod sača (peke)

Janjetina ispod sača (peke)

Meso operemo i natrljamo solju, paprom, stavimo u posudu, prelijemo maslinovim uljem i vinom, a sa stra...

Punjeni listovi vinove loze

Punjeni listovi vinove loze

Punjeni listovi vinove loze (Jalan sarma ili Sarma u lozi) Evo jednog recepta tipične hercegovačke dom...