Tradicionalna jela
Janjetina ispod sača (peke)
Punjeni listovi vinove loze
Punjeni listovi vinove loze (Jalan sarma ili Sarma u lozi)
Evo jednog recepta tipične hercegovačke domaće kuhinje.
Sastojci: narezane tri svježe glavice luka, 1 šolja riže, narezana 1/3 stručka kopra, 2 kašike mente, 1,5 šolja ulja, tuce listova vinove loze (biološki uzgojene, po mogućnosti), isjeckana 1/3 stručka peršina, dva prstohvata soli i 1 limun.
Priprema: oprati listove vinove loze, prokuhati ih u slanoj vodi i dobro iscijediti. Ostale sastojke usuti u posudu, dodati pola potrebne količine ulja i dobro izmiješati. Jednu kašiku tako dobijene mase staviti u sredinu svakog od listova vinove loze i tim istim listom pažljivo je obmotati ta-ko da se u toku kuhanja sarmi-ca ne razvije. Posložiti tako napravljene sarmice u široku posudu i dodati ostatak ulja. Uliti vode dok se sve ne pokrije, pokriti sarme tanjirom da se u toku kuhanja ne pomjeraju i poklopiti lonac. Ostaviti da se kuha dok najveći dio vode ne bude apsorbiran. Služiti mlako ili hladno uz dodatak limunovog soka i malo soli.Ovaj osvježavajući obrok jedan je od ljetnih najpoželjnijih obroka i može se servirati i kao predjelo.
Stranica 2 od 2
Turističke informacije
Posljednje vijesti
- Mostar Run Weekendom otvorena turistička sezona u gradu na Neretvi
- Mostar među najljepšim gradovima Europe koji su neopravdano zapostavljeni na turističkim mapama
- Grad Mostar službeno preuzeo titulu Evropskog grada vina Dionisio
- Mostar na listi najboljih gradova za posjetiti u 2024
- Pametne klupe postavljene na četiri lokacije u Mostaru
Planovi - Projekti
- Urbane destinacije na rijekama Jadranskog sliva
- Projekat RiTour – Valorizacija kulturne i prirodne baštine kroz prekograničnu saradnju urbanih turističkih destinacija na kraškim rijekama jadranskog bazena
- Kroz povijest prema ušću rijeka - Regionalni Itinerer
- Strateški plan razvoja turizma Grada Mostara 2020-2026
- "Turistički vodič - Tko je to" - Publikacija