English (United Kingdom)
You are here: Home
Četvrtak, 25 Tra 2024

Tradicionalna jela

Janjetina ispod sača (peke)

E-mail Ispis
Meso operemo i natrljamo solju, paprom, stavimo u posudu, prelijemo maslinovim uljem i vinom, a sa strane posložimo povrće. Prekrijemo poklopcem i zagrnemo žarom. Tako pečemo oko sat vremena. Krumpir operemo, ogulimo i narežemo na veće kriške. Otkrijemo peku okrenemo meso i dodamo posoljen krumpir. Pokrijemo i nagrnemo žara. Još pečemo oko sat vremena uz jedno otkrivanje i mješanje krumpira. Poslužimo sa posudom.

Punjeni listovi vinove loze

E-mail Ispis

Punjeni listovi vinove loze (Jalan sarma ili Sarma u lozi)

Evo jednog recepta tipične hercegovačke domaće kuhinje.

Sastojci: narezane tri svježe glavice luka, 1 šolja riže, narezana 1/3 stručka kopra, 2 kašike mente, 1,5 šolja ulja, tuce listova vinove loze (biološki uzgojene, po mogućnosti), isjeckana 1/3 stručka peršina, dva prstohvata soli i 1 limun.

Priprema: oprati listove vinove loze, prokuhati ih u slanoj vodi i dobro iscijediti. Ostale sastojke usuti u posudu, dodati pola potrebne količine ulja i dobro izmiješati. Jednu kašiku tako dobijene mase staviti u sredinu svakog od listova vinove loze i tim istim listom pažljivo je obmotati ta-ko da se u toku kuhanja sarmi-ca ne razvije. Posložiti tako napravljene sarmice u široku posudu i dodati ostatak ulja. Uliti vode dok se sve ne pokrije, pokriti sarme tanjirom da se u toku kuhanja ne pomjeraju i poklopiti lonac. Ostaviti da se kuha dok najveći dio vode ne bude apsorbiran. Služiti mlako ili hladno uz dodatak limunovog soka i malo soli.Ovaj osvježavajući obrok jedan je od ljetnih najpoželjnijih obroka i može se servirati i kao predjelo.

 

Stranica 2 od 2

Turističke informacije

Baner