Enogastronomija Ispis
Teritorij Hercegovine, najjužnijeg dijela Bosne i Hercegovine, posjeduje historijske, prirodne i klimatske karakteristike koje ga razlikuju od ostatka države. Tradicionalni enogastronomski okusi daju dodatnu vrijednost njegovom turističkom potencijalu čineći ga privlačnijim i raznovrsnijim.Mediteranska klima favorizira, pogotovo u dolini rijeke Neretve, rast voća i povrća, uz bogatu proizvodnju agruma, kivija, smokava, šipaka, bostana, trešanja, kajsija, mirisnih bresaka i ukusnog sezonskog povrća.
U šumama i po brdovitim predjelima sakupljaju se začinsko i ljekovito bilje, kao što su neven, kamilica, glog, majčina dušica, gospina trava, melisa, smreka, kadulja, vrijesak a posebno lavanda koja u periodu cvjetanja zrak oboji specifi čnim mirisom.

Ovakva raznolikost biljaka i cvijeća osigurava i proizvodnju izvanrednog meda koji se često koristi i kod spravljanja tradicionalnih slastica. Ljubitelji sira u ovim krajevima mogu naći proizvode za svačiji ukus – poznati livanjski sir i sir iz mijeha – mladi ili odstajali, uz koje se odlično uklapaju lokalna vina, koja se proizvode u malim podrumima širom ove regije, i spadaju u sami vrh vina jugoistočne Evrope.