Važno je napomenuti da se u ovom regionu, najveći broj domaćih životinja (perad, krave, ovce, itd) hrani na otvorenom, na slobodi i bez hemijskih dodataka prehrani. To objašnjava visok kvalitet mesa koje se u tradicionalnoj kuhinji priprema na mnogo načina.
Ćevapi ili ćevapčići: male rolne od janjećeg i junećeg mesa uz kojih se najčešće služi svjež crveni luk i somun. Teletina: najčešće se služi kao kotlet. Jagnjetina: jagnjeće meso sa ražnja. Begova čorba: najraširenija čorba od povrća i telećeg mesa. Musaka: patlidžani izrezani na ploške i pečeni u rerni sa mljevenim junećim mesom. Filovane paprike: paprike punjene mljevenim mesom i začinima. Bosanski lonac: vrsta gulaša sa kuhanim mesom obično na otvorenom plamenu. Pršut: suho goveđe ili svinjsko meso. Sudžuk: kobasičice od mesa. Suho meso: najčešće govedina, bravetina ili svinjetina. Sogan dolma: crveni luk punjen mljevenim mesom. Bamija: vrsta čorbe sa telećim mesom i bamijom. Sarma: listovi kiselog bijelog kupusa u koje se umota mljeveno meso, riža i začini (postoji mnogo varijanti). Ispod sača: meso se peče u posebnoj metalnoj posudi koja je pokrivena žeravicom.
|