Specijaliteti od mesa Ispis

Važno je napomenuti da se u ovom regionu, najveći broj domaćih životinja (perad, krave, ovce, itd) hrani na otvorenom, na slobodi i bez hemijskih dodataka prehrani. To objašnjava visok kvalitet mesa koje se u tradicionalnoj kuhinji priprema na mnogo načina.

Ćevapi ili ćevapčići:
male rolne od janjećeg i junećeg mesa uz kojih se najčešće služi svjež crveni luk i somun.
Teletina: najčešće se služi kao kotlet. Jagnjetina: jagnjeće meso sa ražnja.
Begova čorba: najraširenija čorba od povrća i telećeg mesa.
Musaka: patlidžani izrezani na ploške i pečeni u rerni sa mljevenim junećim mesom.
Filovane paprike: paprike punjene mljevenim mesom i začinima.
Bosanski lonac: vrsta gulaša sa kuhanim mesom obično na otvorenom plamenu.
Pršut: suho goveđe ili svinjsko meso.
Sudžuk: kobasičice od mesa.
Suho meso: najčešće govedina, bravetina ili svinjetina.
Sogan dolma: crveni luk punjen mljevenim mesom.
Bamija: vrsta čorbe sa telećim mesom i bamijom.
Sarma: listovi kiselog bijelog kupusa u koje se umota mljeveno meso, riža i začini (postoji mnogo varijanti).
Ispod sača: meso se peče u posebnoj metalnoj posudi koja je pokrivena žeravicom.