Vina, rakije i likeri Ispis


Hercegovina
se može pohvaliti dugom tradicijom uzgoja vinove loze koji potiče još iz ilirskog doba. Vruća i suha klima pogoduje uzgoju vinove loze, ljekovitog bilja i razvoju renomiranog pčelarstva. Svi ovi elementi doprinijeli su stvaranju istinske kulture pravljenja vina i drugih alkoholnih pića, čiji se razvoj odlučno i s ponosom nastavlja. Zone Dubrava i Brotnja srce su lokalne proizvodnje vina i rijetkost je da neko od lokalnog stanovništva ne posjeduje vinograd i da ne proizvodi vino za svoje potrebe, ali i za prodaju. Najpoznatije sorte su žilavka (bijelo grožđe) i blatina (crno grožđe), po kojima su nazvana i vina koja se prave od ovog grožđa, bijelo - nezamijenjivog mirisa i crno – jako i bogato. Kameno vino, posebno bijelo vino, još je jedan “nektar od grožđa”, među najpoznatijim u ovom kraju. Posljednjih godina, pojedini uzgajivači uspješno su proizveli sortu Chardonnay u svojim vinogradima. Osim vina, u Hercegovini se proizvode i odlične rakije, poznate pod nazivom lozovača ili loza, jačine između 30 i 55 stupnjeva. Posebno su cijenjene dvije vrste rakije, travarica, koja se dobije miješanjem sa ljekovitim biljem i medovača, odnosno rakija od meda. Nedavno realizovana Vinska cesta Hercegovine, projekat Turističke zajednice HNK/Ž, potpomognut sredstvima Evropske komisije u BiH je ujedinio proizvođače, ugostitelje i lokalne tour operatore i predstavlja izvanrednu priliku svima onima koji žele upoznati enogastronomsko, prirodno i historijsko nasljeđe ovog kraja. Otvoreni podrumi, degustacije tipičnih proizvoda i posjeta mjestima od historijske važnosti samo su neke od mogućnosti koje nudi ovaj “slastan” put kroz okuse Hercegovine.

Herzegovina Wine Route: tel. +387 (0)36 397 350; tel./fax: +387 (0)36 642 178; Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ; Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ; www.wineroute.ba