English (United Kingdom)
You are here: Home
Ponedjeljak, 19 Velj 2018

Okolica Mostara

Blagaj

E-mail Ispis

Samo 12 km od Mostara, na rijeci Buni, nalazi se čaroban gradić Blagaj, srednjovjekovni grad Humske države iz koje je polovinom XV vijeka nastala današnja Hercegovina. Sa ruševina starog grada ili Kule Herceg Stjepana, (vlastodršca ovih prostora prije dolaska Otomanskog carstva 1465. godine), koja je izgrađena na strateškom položaju, na hridinama iznad izvora rijeke Bune, pruža se prelijepa panorama doline Neretve, slika koja opravdava cijeli sat penjanja na vrh ovih ruševina. U okolini se nalaze: Kuća Velagića (prekrasan primjer otomanske stambene arhitekture iz XVII vijeka), Džamija Sultana Sulejmana (izgrađena oko1520.), Karađozbegov most, izgrađen na rijeci Buni, koji potiče iz 1570. i Hamam sagrađen na prelazu iz XVI u XVII vijek. Na desnoj obali rijeke, u prelijepom scenariju kakav samo priroda može realizirati, nalazi se Tekija, kuća dreviša iz XVI vijeka, koji kao da lebdi između stijene i vode; vijekovima to je mjesto molitve i meditacije. Unutar objekta nalaze se sobe za učenje, za molitvu, “musafi rhana” (soba za goste ili putnike u prolazu), kuhinja i hamam. U blizini Tekije nalazi se prostorija (turbe), koja čuva spomen na derviše Sari-Saltuka i Ačik-pašu. Tekija, otvorena za posjetitelje tokom cijele godine, jedan je od najrelevantnijih primjera sakralno-rezidencijalne islamske kulture Bosne i Hercegovine, a Blagaj, sa svojim Šćepan gradom, predivnim pejsažom i spektakularnim izvorom rijeke Bune, jedno je od blaga koje nikako ne treba zaobići prolazeći kroz ovu regiju. Iskoristite posjetu i da biste pojeli pastrmku u jednom od restorana koji se nalaze blizu izvora. U Blagaj se može doći automobilom, ali i autobusima kompanije Mostar-bus koji svakim danom vozom iz Mostara sa stajališta pod nazivom “Lira” na Trgu Ivana Krndelja kod Autobuske stanice.

Okolina Mostara

E-mail Ispis

MedjugorjePredjeli okoline Mostara mogu se pohvaliti neprocijenjivim bogatstvima. Na sat ili nešto više vožnje od grada nalaze se sela, gradići i lokaliteti koji prepričavaju historiju, kulturu i ljepotu Hercegovine. Samo treba izabrati jedan od okolnih gradića, pa ćete se naći u mjestima u kojima je vrijeme gotovo stalo, bogatim sjećanjima i uzbudljivim pričama.
Pocitelj
Blagajska utvrda i derviška kuća, srednjovjekovni Počitelj – remek djelo od kamena obožavan od umjetnika i pjesnika, antička rimska vila Mogorjelo, arheološka nalazišta u Stocu i misteriozna nekropola Radimlja, predivan grad Trebinje i na kraju, Međugorje, meta hodočasnika iz cijelog svijeta, samo su neka od mjesta koja na pravi način predstavljaju vrijednosti ovih predjela.Hstorija, kultura, priroda i duhovnost prolaze kroz Hercegovinu dodirujući i najpoznatija mjesta i sakrivene ćoškove ove zemlje i poklanjaju posjetiocima jedinstvena sjećanja i neiskvarena bogatstva. Hodati ovim krajevima, okusiti specijalitete, pričati sa stanovništvom i slušati njihove priče i podijeliti s njima njihovu svakodnevnicu, makar i na kratko, to je pravi način za upoznavanje Hercegovine, koji nadilazi ono što se jednostavnim jezikom naziva odmor.

 

Međugorje

E-mail Ispis

Međugorje, 27 km udaljeno od Mostara, postalo je jedno od najpoznatijih i najposjećenijih mjesta katoličkih hodočasnika od kada je grupa adolescenata bila svjedocima pojavljivanja djevice Marije 24. juna/lionja 1981. godine u blizini sela Podbrdo, na mjestu koje je nakon toga nazvano Brdo Ukazanja. “Čudo iz Međugorja” radikalno je promijenilo ovo mjesto u, na neki način „globalni gradić“, kojeg konstantno posjećuju katolici iz cijelog svijeta. Periodi najmasovnijih posjeta vjernika su u vrijeme Uskrsa, kada se slavi godišnjica prvog ukazanja kroz procesiju pod nazivom “Šetnja mira”, zatim za blagdan Velike Gospe (15 august/kolovoz) i za Rođenje Djevice (prva nedeljla nakon 8. sep-tembra/rujna). Crkva Svetog Jakova, izgrađena 1969. godine, centar je raznih vjerskih događanja, a iza nje nalazi se puteljak koji vodi ka Uskrsnuću Spasitelja, statui iz koje neprestano kaplje sveta voda. Na putu do Brda Ukazanja 14 je postaja Via Crucis na kojima se hodočasnici zaustavljaju u molitvi. Brdo Križevac, na kojem je 1934. godine podignut veliki kameni križ, nalazi se na 2,5 km jugozapadno od Međugorja. Hoteli, restorani i veoma dobro opremljene suvenirnice prihvataju veliki broj vijernika tokom čitave godine. Autobus (Kompagnije Mostar-bus) Iz Mostara svakim danom osim nedelje, vozi za Međugorje sa Autobusnog kolodvora (Ul. Vukovarska b.b.)

Trebinje

E-mail Ispis

Trebinje, jedan od najljepših hercegovačkih gradića, urbani je centar koji se nalazi u najjužnijem „ćošku“ Bosne i Hercegovine, na odaljenosti od oko 113 km od Mostara. Razvijao se pod uticajem Bizanta, Otomanskog carstva i Austrougarske dominacije. Hstorijsko jezgro rađa se na obalama rijeke Trebišnice, i prvi put ga u X vijeku spominje bizantijski historičar Konstantin Porfi rgenit. Među najvažnije gradske spomenike ubrajaju se Manastir Tvrdoš (XVI vijek), Arslanagića most, izgrađen 1574., za vrijeme otomanskog carstva kao bitna komunikacija za trgovinu soli, Džamija Osman Paše (1726) i Novi Pravoslavni manastir, poznat i kao “Harcegovačka Gračanica” (izgrađen je po modelu manastira Gračanica sa Kosova), smješten na brežuljku u južnom dijelu grada. U Manastiru se nalaze djela pjesnika i diplomate Jovana Dučića.Mjesto na kojem se stanovnici Trebinja okupljaju je Trg Jovana Dučića, koji u jutarnjim satima, postaje živahna tržnica.Autobus iz Mostara svakim danom vozi za Trebinje sa Autobusnog kolodvora u ulici Vukovarska b.b.

Stolac

E-mail Ispis

40 km južno od Mostara nalazi se Stolac - grad-muzej, veoma stari lokalitet (različita nalazišta datiraju još iz predhistorijskog perioda) kojeg presijeca rijeke Bregava, koja se ulijeva u Neretvu. Stolac je hercegovački grad sa najvećim brojem arheoloških nalazišta i kulturnohistorijskih spomenika. Turci su zaposjeli grad 1466. godine i to objašnjava otomanski stil u arhitekturi. Neki od najvažnijih objekata koji su preživjeli događaje iz devedesetih su Inat Ćuprija, Podgradska Ćuprija i Begovska Ćuprija (XV - XIX vijek) i Crkva Svetog Petra i Pavla iz 1500. Historijsku srž Stoca čini srednjovjekovni Vidoški grad iz XV vijeka.Ilirski grad Daorson, nedaleko od Stoca, formiran je u III vijeku p.n.e. Grad zadivljuje posjetioce svojim zidinama, a predstavlja arheološki lokalitet. Nekropola Radimlja, udaljena 2 km od Stoca, jedno je od najzagonetnijih i najinteresantnijih nalazišta u ovoj zoni. Tu se nalazi nekoliko desetina “stećaka”, koji predstavljaju bogumilske nadgrobne spomenike, koji potiču iz XIV - XVI vijeka. Neki od tih spomenika dekorirani su crtežima i gravurama u kamenu koji predstavljaju fi gure iz lova, stilizirane jahače i konje, oružja itd.

Ova nekropola je jedna od najvažnijih nalazišta tog tipa u cijeloj državi zbog svoje veličine i zbog vrijednosti stećaka u njoj. Za ljubitelje otomanske arhitekture može se vidjeti Sultan Selimova-Careva džamija ( XVI vijek), džamija u Uzunovićima i na Ćupriji (XVIII vijek). Također je interesantan kompleks orijentalno-stambene arhitekture poznat pod imenom Begovina (XIX vijek). Svakodnevno, autobusi kompanije Bregava trans spajaju Mostar sa Stocem i Radimljom.

Stranica 1 od 2

  • «
  •  Početak 
  •  « 
  •  1 
  •  2 
  •  » 
  •  Kraj 
  • »